Spouwmuurisolatie problemen
U wilt meer weten over spouwmuurisolatie problemen. Zal ik nu wel of niet de spouwmuren van mijn huis laten isoleren? In dit artikel leest u meer over problemen die gelinkt worden aan spouwmuurisolatie.
Over spouwmuurisolatie zijn veel positieve ervaringen te lezen. Toch is het ook goed opletten, zo zijn er muren (of constructies) die echt niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Wanneer er bouwkundige zaken over het hoofd gezien worden, kan spouwmuurisolatie voor vervelende problemen zorgen.
Welke spouwmuren zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie en zorgen voor (vocht) problemen?
Spouwmuurisolatie houtskeletbouw: vochtplekken op de binnenmuur!
Veel spouwmuren bestaan uit een stenen binnenmuur en buitenmuur. Maar er zijn ook woningen die uit houtskeletbouw bestaan. De binnenmuur is gemaakt van een houten constructie. Voor houtskeletbouw is spouwmuurisolatie meestal bouwtechnisch niet verantwoord. De spouwmuur isoleren kan vocht veroorzaken. De kans is namelijk heel groot dat er vocht in de houten constructie gaat zitten. En dit slaat door naar de binnenmuur in de woning, waardoor er schimmel en vochtproblemen ontstaan. Bij deze muren is het belangrijk een geventileerde luchtspouw te houden. Om deze fouten te voorkomen is het belangrijk om vooraf een goede spouwinspectie te doen, zodat deze muurconstructie opgemerkt wordt en vochtproblemen na muurisolatie wordt voorkomen.
Vocht gevoelige gevelstenen
Er zijn gevelstenen die niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie, omdat ze bijvoorbeeld te veel vocht opnemen. Bij een lege spouwmuur krijgen deze stenen de kans om te drogen. Maar wanneer de spouwmuur gevuld is, gebeurt dit minder snel, waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan. Er zal daarom vooraf goed gekeken moeten worden of de steensoort spouwmuurisolatie toe laat.
Risicovolle gevelstenen: vochtschade
Daarnaast zijn er ook steensoorten die vorstschade kunnen oplopen na het isoleren van de spouwmuren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geglazuurde gevelstenen. Bij vorst kan de geglazuurde laag van de steen eraf springen.
Vervuilde spouwmuren: vocht doorslag
Om een spouwmuur te kunnen isoleren is het belangrijk dat de spouw schoon is. Er mag dus geen rommel zoals bijvoorbeeld puin, cementbaarden of andere bouwmaterialen in de spouw aanwezig zijn. Spouwvervuiling ontstaat tijdens het (ver-)bouwen van de woning. De bouwvakker heeft bijv. iets laten vallen en dat is terecht gekomen in de spouw. Of de metselaar heeft teveel cement gebruikt waardoor er een ‘brug’ is gemaakt tussen de binnenmuur en de buitenmuur (cementbaard). Vervuilde spouwmuren kunnen vocht problemen veroorzaken. Het vuil veroorzaakt namelijk voor een koude brug en zorgt voor een vochtplek. Om vochtproblemen te voorkomen is het daarom belangrijk voor het isoleren de spouwmuur te inspecteren met een camera. Is er spouwvervuiling aanwezig, is het belangrijk om de spouwvervuiling te verwijderen.
Geverfde buitenmuur: verf bladdert af
Wilt u de spouwmuur isoleren en heeft u een geverfde muur, dan is het belangrijk dat de verflaag dampopen is. Nu is de meeste muurverf tegenwoordig dampopen, maar er zijn ook soorten die de steen te veel afsluiten. Wanneer de verflaag dampdicht is, bestaat de kans dat de verf bij vorst van de muur gaat afbladderen.
